Babysim

ANKAN Steg 1

I april startade Munktellbadets babysim – ANKAN Steg 1!

För oss är det viktigt att det ska bli en bra start för dig och ditt barn när ni börjar bada. I våra kurser arbetar vi efter en röd tråd som går igenom samtliga steg. Övningarna i respektive kurs följer varandra så att barnet känner igen övningarna men blir mer avancerade för varje steg och anpassas efter barnets ökade erfarenhet.

De viktigaste grunderna vi arbetar efter är:

– Trygghet
– Säkerhet
– Vattenglädje
– Vattenvana

Så här går det till:

Anmälan
Anmälan görs på Munktellbadets hemsida, se knappen BOKA här till höger. Först till kvarn gäller!

Barnet måste vara minst 3 månader gammalt vid första kurstillfället och max 9 månader. Är barnet sjukt, har feber eller har öppna sår så ska ni inte delta på lektionen. Om barnet har någon kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning så ska barnets läkare vara tillfrågat och ni bör även informera oss om detta vid inskrivningen.

Fler Frågor & Svar finns längre ner på denna sida.

Förberedelse
Ta med handduk, badkläder till er vuxna, babybadbyxa till barnet, blöjor samt mat och dryck att ha efter badet. Ni behöver ha babybadbyxa till barnet redan från första lektion. Babybadbyxa finns att köpa i vår butik. Vi kontrollerar alltid att ni har tättsittande babybadbyxor på barnet.

Försök att se till att barnet är mätt och utsövt när ni kommer. Om du ammar och ditt barn blir hungrigt under badet går det bra att amma. Ni kan ta med bilstolen in till badet men vagnen parkeras en våning ner i vår foajé (hiss finns) och där finns det fästen om ni vill låsa fast vagnen (ett cykel/ wirelås fungerar bra).

Det går bra att vara två vuxna per barn. Se till att ni som vuxna duschar och tvättar er utan badkläder innan badet och även att tvätta håret. Det är viktigt att vi håller det varma vattnet i bassängen så rent som möjligt och vi vill därför minimera smuts, hudkräm, smink, hårprodukter osv. De första gångerna behöver inte barnet duscha före lektionen (för att hålla värmen).

Kursstart
Första gången (Lektion 1) träffas vi i receptionen 15 minuter tidigare (alltså kl 11.15 resp 12.00) för att hälsa på varann och gå igenom lite information om babysim på Munktellbadet.

Lektion
Varje lektion är 30 minuter men tänk på att vara på plats i god tid innan så att inte du eller din baby känner er stressade.

Temperaturen i bassängen är cirka 33 grader varmt, men gå upp ur vattnet tidigare om barnet har tröttnat eller känns kallt. Pressa inte barnet att vara i längre än vad det orkar. Det samma gäller om ni badar vid andra tillfällen med ert barn – tänk på att inte bada längre än 30 min eller i varm bubbelpool enligt socialstyrelsens rekommendationer för barn under 2 år.

Frånvaro
Vid sjukdom eller annat frånfälle har ni inte automatiskt ”rätt till att simma igen” detta tillfälle. Vid frånvaro eller sjukdom återbetalas inte kursavgiften. Platsen är bindande. Då vi endast har två nybörjarkurser på samma dag, kan vi inte erbjuda er att delta i annan lektion.

Ditt barns vattenäventyr börjar här!
Varmt välkomna!

Kurs Vårtermin 2019:

Kursen är indelad i två grupper med tio barn i varje grupp.
Start: Torsdag 11 april 2019
Tid: Grupp 1 kl. 11:30 och Grupp 2 kl. 12:15
Pris: 1 600 kr/ barn, 10 tillfällen

Babysim ANKAN Steg 1 – Grupp 1
Torsdagar kl. 11.30–12.00 – 10 platser
Vecka 15-25, 11/4-20/6
ETT FÅTAL PLATSER KVAR – kontakta reception

Babysim ANKAN Steg 1 – Grupp 2
Torsdagar kl. 12.15–12.45 – 10 platser
Vecka 15-25, 11/4-20/6
NÅGRA PLATSER KVAR – kontakta reception

Frågor & Svar

När kan man börja med babysim?
För att börja med babysim ska babyn vara minst 3 månader gammal, väga mer än 4 kg och naveln vara läkt. Om barnet är för tidigt fött räknar man 3 månader från beräknat födelsedatum. Alla barn som av sina föräldrar uppfattas som friska kan delta i babysim. Barn med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning kan också delta i babysim, men då skall barnets läkare ha tillfrågats innan kursstart.

Mitt barn är över 9 månader. Är mitt barn för gammalt för babysim?
Det är aldrig för sent att börja simma med sitt barn och ni kommer att ha mycket kul i vattnet tillsammans. Just nu har vi dock endast Babysim ANKAN Steg 1 för barn i åldern 3-9 månader, men kommer troligen att utöka med fortsättningssteg för äldre barn.

Varför är det bra med babysim?
Genom att umgås med sitt barn i vattnet ger man barnet vattenvana. Det blir betydligt lättare att lära barnen att lära sig simma senare om man upprätthåller vattenvanan. Dessutom stärker det barnets immunförsvar, förbättrar motoriken och stärker barnets muskler. Ur säkerhetssynpunkt är det bra med babysim då den främsta drunkningsorsaken är att barnet får panik och drar i sig vatten. Ett barn med vattenvana får inte panik och du har större möjligheter att hämta upp barnet.

Vad är den så kallade dykreflexen?
Det är egentligen flera reflexer som aktiveras när en människa kommer under vattnet, till exempel när vatten eller andra vätskor åker ner i svalget eller när vatten kommer i kontakt med området runt näsan och pannan. Det är medfödda reflexer som dock mattas av med ökande ålder.
Förr trodde man att dykreflexen var nödvändig för att ett barn skulle kunna gå på babysim, men det stämmer inte. Vi använder oss inte av den när vi lär barnet att vara under vattnet. I stället lär vi barnen att viljemässigt hålla andan genom inlärning så att de ska kunna klara sig om de skulle hamna i vattnet ofrivilligt. Reflexerna har alltså ingen praktisk betydelse för barn som går på babysim

Blir barnen mer sjuka av babysim?
Att bada i bassäng bidrar inte i sig till att barnen blir mer sjuka. Att umgås med andra människor i grupp ökar alltid risken för smitta.

När bör man stanna hemma från babysim?
För delta på babysim ska barnet av föräldrarna uppfattas som friskt. Barnet ska inte delta om det har allmänpåverkan av sjukdom, feber, ögoninflammation, har öppna sår eller magsjuka.

Vad gör jag om barnet börjar gallskrika under kursen?
Barnet är förmodligen alldeles slut av alla intryck, går det inte att avleda barnet gå upp och vila och kom med friska tag nästa tillfälle.

Mitt barn som är 9 månader tycker plötsligt inte om att bada, varför?
Kring 9 månaders ålder går barnet igenom en separationsfas. Det innebär att barnet har större behov av föräldrarnas närhet. De brukar bli ”klängiga” och ha svårt för att ta in främmande miljöer eller människor. I den här fasen är det viktigt att inte ändra på rutiner men anpassa sig efter barnets behov. Gör därför inte ett uppehåll med babysim, utan be instruktören om hjälp att anpassa övningarna så barnet hela tiden är nära dig.

Vad har barnet på sig vid babysim?
I bassängen skall babyn ha babybadbyxa, en liten byxa med resår som sitter tätt kring benen istället för blöja. Det är mycket ovanligt att babyn bajsar i vattnet, men det är viktigt att respektera våra regler, då orent vatten kan leda till magåkommor via kallsupar.

Ifall man missar ett tillfälle, finns det möjlighet till återsim?
Då bassängtid är den ”trånga sektorn” har vi tyvärr inte möjlighet att erbjuda deltagande på annan tid.

Kan vi bada utomlands med barnet?
Det går bra även om vattnet är under 32 C. Barnet kan behöva svalka av sig lite i värmen, men bada dock max 10 min. Se bara upp för kallsupar (vattnet kanske inte är så rent).