Babysim

För oss är det viktigt att det ska bli en bra start för dig och ditt barn när ni börjar bada. I våra kurser arbetar vi efter en röd tråd som går igenom samtliga steg. Övningarna i respektive kurs följer varandra så att barnet känner igen övningarna men blir mer avancerade för varje steg och anpassas efter barnets ökade erfarenhet.

Viktig information till dig som förälder under hösten 2020.
För att minska risken för smittspridning av COVID-19 så kommer vi under hösten 2020 kunna erbjuda att max en (1) medföljande förälder kan delta på kursen/tillfälle. Självklart går det att dela upp så både mamma och pappa kan delta men inte ihop vid ett kurstillfälle.


Ankan steg 1 – Nybörjare

Barnet får vänja sig vid den nya miljön i vattnet. Simmet främjar barnets kroppsuppfattning och är en mysig stund tillsammans med föräldern. Barnet hittar flytläge och trygghet i vattnet och lär sig att på olika sätt ta sig fram.

Bra att veta:
Barnet måste vara minst 3 månader.
Barnet bör inte vara äldre än 9 månader.

Gruppmål:
– Allmän vattenvana och trygghet
– Hålla fast i kant
– Dyk från instruktör
– Hålla andan viljemässigt
– Ta sig fram med hjälp av sparkar


Sjöstjärnan Steg 2 – Fortsättning

I Sjöstjärnan fortsätter vi att utveckla barnets vattenvana, vattensäkerhet och att ha kul med föräldrarna. Våra välutbildade instruktörer ser till att du som förälder utvecklas med ditt barn och att ni får en trevlig upplevelse i skönt varmt vatten i en mysig miljö.

I detta steg börjar barnet bli mer självständigt i vattnet. Vi arbetar med olika övningar där vi använder leksaker och olika redskap. Kursen är en direkt fortsättning på babysim Ankan – 3–9 månader.

Bra att veta:
För sjöstjärnan krävs att barnet gått ANKAN steg 1- Nybörjare (eller motsvarande kurs hos annan kursanordnare).
Barnet bör inte vara äldre än 1 år.

Gruppmål:
– Allmän vattenvana och trygghet
– Hopp sittande från kant
– Dyk från kant och matta
– Målinriktat dyk till en räddning
– Simma till kant och hålla fast
– Ta sig fram till föräldrar (Barnet ska självt ta initiativet till simningen)


Mixgrupp Sjöstjärnan Steg 2 + Steg 3

Undervisningen och övningarna anpassas efter deltagarens kunskapsnivå och riktar in sig på det steg man är på. Gruppen har 10 platser och för denna mixgrupp bokar ni in er på Babysim SJÖSTJÄRNAN Steg 2 – Fortsättning i bokningssystemet.

I mixgruppen steg 2 och 3 utvecklar vi barnets vattenvana och vattensäkerhet. Lite utav det vi vill uppfylla i steg 3 är rörelse, självständighet och utöka avstånden under vattnet.

Bra att veta:
För sjöstjärnan krävs att barnet gått ANKAN steg 1- Nybörjare (eller motsvarande kurs hos annan kursanordnare).

Gruppmål:
– Lära sig att själv ta sig fram kortare sträckor under ytan
– Koppla ihop bensparken med rörelse framåt
– Få barnet känna sig självständig i vattnet
– Målinriktat dyk till en räddning
– Få barnet att kunna rädda sig själva, om de skulle ramla av i en olyckshändelse
– Ta sig fram till föräldrar (Barnet ska självt ta initiativet till simningen)
– Lära sig att ta konsekvenserna av sitt handlande i vattnet
– Vända sig om och ta sig tillbaka till kanten
– Utökar dykavståndet och provar små ”simturer”
– Utvecklar vändningen så dom lär sig att hämta luft

Håll utkik för kurser för vårterminen 2021Anmälan
Anmälan görs på Munktellbadets hemsida, se knappen BOKA här till höger. Om barnet har någon kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning så ska barnets läkare vara tillfrågat och ni bör även informera oss om detta vid inskrivningen.


Kursstart ANKAN Steg 1 – nybörjare
Första gången (Lektion 1) träffas vi i receptionen 15 minuter tidigare för att hälsa på varandra och gå igenom information om babysim hos oss på Munktellbadet.


Lektion
Varje lektion är 30 minuter men tänk på att vara på plats i god tid innan så att inte du eller din baby känner er stressade.
Temperaturen i bassängen är cirka 33 grader varmt, men gå upp ur vattnet tidigare om barnet har tröttnat eller känns kallt. Pressa inte barnet att vara i längre än vad det orkar. Det samma gäller om ni badar vid andra tillfällen med ert barn – tänk på att inte bada längre än 30 min eller i varm bubbelpool enligt socialstyrelsens rekommendationer för barn under 2 år.


Frånvaro
Är barnet sjukt, har feber eller har öppna sår så ska ni inte delta på lektionen. Vid frånvaro eller sjukdom återbetalas inte kursavgiften.


Förberedelse
Ta med handduk, badkläder till er vuxna, babybadbyxa till barnet, blöjor samt mat och dryck att ha efter badet. Ni behöver ha babybadbyxa till barnet redan från första lektion. Babybadbyxa finns att köpa i vår butik. Vi kontrollerar alltid att ni har tättsittande babybadbyxor på barnet.
Försök att se till att barnet är mätt och utsövt när ni kommer. Om du ammar och ditt barn blir hungrigt under badet går det bra att amma. Ni kan ta med bilstolen in till badet men vagnen parkeras en våning ner i vår foajé (hiss finns) och där finns det fästen om ni vill låsa fast vagnen (ett cykel/ wirelås fungerar bra).

Det går bra att vara två vuxna per barn. Samtliga vuxna måste vara ombytta och se till att ni duschar och tvättar er utan badkläder innan badet och även att tvätta håret. Det är viktigt att vi håller det varma vattnet i bassängen så rent som möjligt och vi vill därför minimera smuts, hudkräm, smink, hårprodukter osv. De första gångerna behöver inte barnet duscha före lektionen (för att hålla värmen).

För “Frågor och svar” tryck här!

Ditt barns vattenäventyr börjar här. Varmt välkomna!